fredag 27 januari 2017

Urban Escape del 2: Gallerianhuset


Vi fortsätter vår rundtur bland de "nygamla" husen i det så kallade Urban Escape-kvarteren. Det mest omfattande ombyggnaden sker i Gallerianhuset. Byggnaden mer eller mindre revs helt och hållet och i dess ställe växer nu en större och mer transparent hus upp som är själva epicentret i Urban Escape-konceptet.

"Stockholms nya stadsrum bla bla bla...."
Själva konceptet bygger kring idén att kvarteret ska vara ett mellanting mellan arbetsplats, nöje och fritid. Det finns en hel storytelling kring detta, men jag börjar tycka att den gränsar till parodisk så jag orkar/vill inte upprepa den här. Låt oss nöja oss med att AMF-fastigheter vill uppgradera kontorsytor till modern standard samt öka Gallerians konkurrenskraft för att kunna tjäna mer pengar per kvm. Så enkelt är det. Staden får förhoppningsvis ett återupplivat Brunkebergstorg i gengäld, där hotell ska bidra till folkliv till ett död del av city. 

Kvadratmeterhyra vs. smakpoliser
En del ser med fasa hur kommersiella krafter utformar vårt gemensamma stadsrum på detta sätt (jmf. debatten om Apple Store vid Kungsträdgården). Jag tycker tvärtom att det är bra och spännande. Må vara att just den här typen av utvecklingen inte drivs av folkvalda politiker, men fastighetsbolag är också en del av staden. Vi måste acceptera att staden är en levande organism och som ständigt kommer att förändras. Fastighetsbolag är en kraft som verkar helt logiskt och förutsägbart - särskilt i en stad som Stockholm där stora värden finns i byggnader och fastigheter. Bolagen söker hela tiden sätt att anpassa fastigheterna dagens och morgondagens behov och krav för att fortsätta vara relevanta och attraktiva. Alltså förändras staden egentligen av tidens trender och människors nuvarande smak. Även om detta kanske inte är helt i linje med smakpoliserna i Stadshuset (ja, jag raljerar). Men rätt utfört bidrar det till att vitalisera och skapa mångfald. Trots floskelrik och pretentiös införsäljning tror jag faktiskt idén kring Urban Escape kommer att lyckas. 



Ser fram emot den dagen jag faktiskt frivilligt vill gå till Brunkebergstorg!






















































Huset strax innan rivning 2016
Gallerian  anno 1978

Norra Smedjegatan rivs inför byggandet av Gallerian

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar