fredag 13 januari 2017

Äntligen stadsliv på Torsgatan?

Kvarteret Sabbatsberg 22 byggdes 1979-80 men fastighetsägaren Afa Fastigheter vill riva de tidtypiska flerbostadshusen med ny stadsbebyggelse med slutna kvarter och enhetlig fasad mot Torsgatan. Att riva så pass "nya" hus motiveras med byggfusk i form av giftigt flytspakel och dålig ventilation. Detta orsakade högljudda protester från vissa boende i huset, men av allt att döma utan framgång. Enligt fastighetsägarens temasida så ska Stadsbyggnadsnämnden hantera ärendet under 2017. Kan väl förstå boendes oro för sin hemmiljö och ev. hyreshöjningar, men oaktat så är huset fult som stryk (iallafall ut mot Torsgränd). Ett klantigt byggt förortshus som förstör såväl stadsbild som den historiska parken den ligger bredvid.







Huset som ligger i kvarter Sabbatsberg 22 idag
Vi över Torsgatan från Barnhusbron













Vy från baksidan av huset vid Torsgränd

























Bonnier Fastigheter driver tillsammans med AFA Fastigheter och Stockholms stad nu vidare visionen för att få fram hur Torsgatan kan utvecklas på kort och lång sikt. Bilden är en inspirationsbild (november 2015) från detta utvecklingsarbete.

















Historisk tillbakablick
På den aktuella platsen låg en glasklocka som byggdes 1883 och rev först 1970. Även idag kan man spåra en oval sänkning i landskapet just där huset som man nu vill riva står.



Vy över Torsgatan och sabbatsbergsområdet sett från Kungsbron. Oklar datering men i början av 1900-talet.

En bilolycka i början av 1950-talet på Torsgatan, precis i höjd med gasklockan..
Gasklockan på 1960-talet

2 kommentarer:

  1. http://stockholmskallan.episerverhosting.com/Soksida/Post/?nid=19807

    SvaraRadera
  2. Kände inte till gasklockan. Fin!

    SvaraRadera