torsdag 19 januari 2017

Primus på Lilla Essingen snart ute på granskning



I Primusområdet på Lilla Essingen pågår ett arbete med detaljplan för att möjliggöra nya bostäder och lokaler för publikt ändamål. All befintlig bebyggelsestruktur, kontorshusen och garage rivs och ersätts med bostadsbebyggelse. Före detta Primushamnen fylls igen för att ge plats till dels nya bostäder och dels för att skapa välbehövlig parkmark vid vattnet. Parkering ordnas i ett underjordiskt garage med två våningar.
Plansamråd pågick under perioden 19 maj – 31 augusti 2014. Samrådsredogörelsen med skriftliga synpunkter som inkommit under samrådet redovisades vid stadsbyggnadsnämndensmöte i februari 2016. Nu fortsätter utredningarbetet och planhandlingarna beräknas att ställas ut för granskning under första kvartalet 2017.
(Källa: Stockholms stad)


Stockholms Stad
Oscar Properties
Svenska Bostäder
Wästbygg AB


















Primusområdet idag

Med tanke på de protester som har kantat projektet att bebygga Primusområdet kan det vara lite intressant att det är inte första gången den här delen av Lilla essingen genomgår stora förändringar...


Lite historisk tillbakablick på Lilla Essingen från första delen av 1900-talet.
Notera det sk. Primushusen som då dominerade den aktuella delen av Lilla Essingen. Där bodde arbetarna i Primus fabriken som tillverkade fotogenkök. Bilden längst ned visar hur Primushusen rivs 1963 i samband med Essingeleden som skulle skära igenom precis där.
Den andra fabriken på ön hette Lux. För oss framtida Stockholmare mest förknippad med lyxrestaurangen Lux i de fd fabrikslokalerna.


















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar