måndag 30 januari 2017

Pågående bygge: 3:s nya huvudkontor i Söderstaden

Fabege håller på att bygga telekombolaget 3:s nya huvudkontor i Johanneshov och mitt emot Globen och inte långt från konkurrenten Tele 2:s arena (bara för att retas kanske...)
Färdigt tredje kvartalet 2018.





söndag 29 januari 2017

Mood växer - men hur, med vad och när?



I mitt vardagsliv går jag förbi Mood rätt ofta. Mitt emot på Regeringsgatan har man flyttat på alla tidigare affärer och mer eller mindre slagit ihop lokalerna till nytt stort rum. Efter lite efterforskningar så är AMF Fastigheters syfte att låta Mood växa och bli Mood District. Trots idogt letande så har jag bara hittat dessa skisser på hur det kan komma se ut. Framförallt är jag nyfiken på vilka nya butiker som ska öppna och om vi då får se varumärken vi tidigare inte haft. Nån som vet?


Urban Escape del 3: Takparkerna




I Urban Escape-kvarteren hittar du snart allt som är trendigt inom fastighet- och stadsplaneringsbranschen just nu - alltfrån livsstilshopping, hipsterhotell till kontorslösningar för det innovationsdrivna företagen. Alltsammans paketerat med hållbarhetsklassningar och varumärkesbyggande. Men framförallt kommer man i detta projekt ösa på med de allra starkaste trenden: rooftop bars och urbana parker.

Tanken är sympatisk, man "ger tillbaka" något till staden och öppnar upp annars slutna kontorsbyggnader för allmänheten. Taken är ju annars något av en outnyttjad resurs. Inom Urban Escape ska man kunna promenera mellan nästan alla husen och kunna besöka parker, barer och restauranger. På Trollhättan 31 ska eventuellt även en joggingbana byggas.

Det jag undrar är hur dessa takytor kommer att nyttjas under de 8-9 månader när det är kallt, regningt och mörkt? Kommer man till slut att väga detta mot att det säkert kommer att kosta en del att underhålla dessa parker? Ska bli intressant att se om takbarer och parker är här för att stanna.










































































fredag 27 januari 2017

Urban Escape del 2: Gallerianhuset


Vi fortsätter vår rundtur bland de "nygamla" husen i det så kallade Urban Escape-kvarteren. Det mest omfattande ombyggnaden sker i Gallerianhuset. Byggnaden mer eller mindre revs helt och hållet och i dess ställe växer nu en större och mer transparent hus upp som är själva epicentret i Urban Escape-konceptet.

"Stockholms nya stadsrum bla bla bla...."
Själva konceptet bygger kring idén att kvarteret ska vara ett mellanting mellan arbetsplats, nöje och fritid. Det finns en hel storytelling kring detta, men jag börjar tycka att den gränsar till parodisk så jag orkar/vill inte upprepa den här. Låt oss nöja oss med att AMF-fastigheter vill uppgradera kontorsytor till modern standard samt öka Gallerians konkurrenskraft för att kunna tjäna mer pengar per kvm. Så enkelt är det. Staden får förhoppningsvis ett återupplivat Brunkebergstorg i gengäld, där hotell ska bidra till folkliv till ett död del av city. 

Kvadratmeterhyra vs. smakpoliser
En del ser med fasa hur kommersiella krafter utformar vårt gemensamma stadsrum på detta sätt (jmf. debatten om Apple Store vid Kungsträdgården). Jag tycker tvärtom att det är bra och spännande. Må vara att just den här typen av utvecklingen inte drivs av folkvalda politiker, men fastighetsbolag är också en del av staden. Vi måste acceptera att staden är en levande organism och som ständigt kommer att förändras. Fastighetsbolag är en kraft som verkar helt logiskt och förutsägbart - särskilt i en stad som Stockholm där stora värden finns i byggnader och fastigheter. Bolagen söker hela tiden sätt att anpassa fastigheterna dagens och morgondagens behov och krav för att fortsätta vara relevanta och attraktiva. Alltså förändras staden egentligen av tidens trender och människors nuvarande smak. Även om detta kanske inte är helt i linje med smakpoliserna i Stadshuset (ja, jag raljerar). Men rätt utfört bidrar det till att vitalisera och skapa mångfald. Trots floskelrik och pretentiös införsäljning tror jag faktiskt idén kring Urban Escape kommer att lyckas. 



Ser fram emot den dagen jag faktiskt frivilligt vill gå till Brunkebergstorg!






















































Huset strax innan rivning 2016
Gallerian  anno 1978

Norra Smedjegatan rivs inför byggandet av Gallerian

tisdag 24 januari 2017

Projekt att ha koll på: Orgelpipan 7


















Ägaren Hufvudstaden till Orgelpipan 7 vill hänga på i påbyggnadsracet i city och skapa en pedang till nya Continental. Hur högt är oklart, men mer än tre våningar men mindre än Continental. Bolaget har fått gröt ljus från staden som är redo att starta planärendeprocessen detta kvartal. Ska bli spännande att följa hur arkitektförslagen kommer att se ut. Är ju själv inte så förtjust i dessa påbyggnader utan tycker det blir bättre om även ursprungliga fasaden anpassas så att det blir en harmonisk enhet.

Fastighetsvärlden
Wikipedia om Orgelpipan 7


För oss som inte har alla fastighetsbeteckningar i huvudet så är det huset bredvid Åhlens City med den dygnet-runt öppna apoteket och Pizza Hut :-)

måndag 23 januari 2017

Urban Escape del 1: Trollhättan 29

Byggnaden på fastigheten Trollhättan 29 ingår i det så kallade Urban Escape-kvarteren. Ett väldigt 2010-tals namn på en ombyggnad av gamla kommersiella 60- och 70-talshus runt Brunkebergstorg och Gallerian.
Trollhättan 29 är ett sådant där hus som man har sett tusentals gånger, men ändå knappt minns. Därför tror jag ingen kommer heller gråta blod och skapa en ny Slussen-debatt när det under 2017 är dags för omgestaltning och en påbyggnad med två våningar.Om "T29":s nya champangnefärgade kostym är mer minnesvärt låter jag vara osagt, men risken finns ju att huset kommer passeras utan notis även i framtiden. Ödets ironi att Televerkets kontor och telefonitorn som stod där tidigare var en av de mest kända ikonbyggnader i Stockholm fram till 1953.

Wikipedia om Telefontornet










































































Underbar arkitektskiss. Vill bara uttropa "yeah, right..."





























Trollhättan 29 mot Hamngatan

Trollhättan 29 idag: arkitektur som ingen minns, eller för den skull kan minnas för området saknar helt folkliv.




Trollhättan 29 förr: kungliga Televerkets kontor och torn




lördag 21 januari 2017

Nu börjar arbetet med vårsalongens nya hem

Just nu pågår den årliga Liljevalchs vårsalong, fast i år (liksom förra året) i det så kallade Urban Escape kvarteren inne i City och inte på Liljevalchs fantastiska 1920-talsbyggnad på Djurgården. Där fortsätter upprustningens av huset. Liljevalchs är en konstinstitution i Stockholm som invigdes för 1916. Nu, exakt 100 år senare, har alla bygglov precis beviljats för att dessutom starta en utbyggnad av det uppskattade museet. När "nya" och 2400 kvm större Liljevalchs öppnar 2018 så klarar man att ta emot fler besökare, fördubbla antalet utställningar och inte längre behöva stänga för omhängning. Tillbyggnaden är ritad av Gert Wingårdh som vann arkitekttävlingen 2014.



Fasaden på Wingårdhs pågående tillbyggnad innehåller glaskonstverk av krukmakaren och konsthantverkaren Ingegerd Råman. 





fredag 20 januari 2017

Klart att Spårvägsmuseet flyttar till Hjorthagen

Stockholms läns landsting har nu slutligen bestämt sig för att det blir det fd generatorhuset i gamla gasverksområdet i Hjorthagen som blir Spårvägsmuseets nya hem. Tror det blir ett fantastiskt lyft för det populära museet och deras fantastiska samling av tåg och bussar. Djurgårdsstaden kommer heller inte bara förpassas till en sömnig stadsdel enbart för de boende utan en destination på helgerna. Bra för lokala affärer, cafeer och restauranger. Gillar när kultur och näringsliv tillsammans kan bidra till rikt stadsliv - verklig urbanism! Inflytt beräknas till 2019.










torsdag 19 januari 2017

Primus på Lilla Essingen snart ute på granskning



I Primusområdet på Lilla Essingen pågår ett arbete med detaljplan för att möjliggöra nya bostäder och lokaler för publikt ändamål. All befintlig bebyggelsestruktur, kontorshusen och garage rivs och ersätts med bostadsbebyggelse. Före detta Primushamnen fylls igen för att ge plats till dels nya bostäder och dels för att skapa välbehövlig parkmark vid vattnet. Parkering ordnas i ett underjordiskt garage med två våningar.
Plansamråd pågick under perioden 19 maj – 31 augusti 2014. Samrådsredogörelsen med skriftliga synpunkter som inkommit under samrådet redovisades vid stadsbyggnadsnämndensmöte i februari 2016. Nu fortsätter utredningarbetet och planhandlingarna beräknas att ställas ut för granskning under första kvartalet 2017.
(Källa: Stockholms stad)


Stockholms Stad
Oscar Properties
Svenska Bostäder
Wästbygg AB


















Primusområdet idag

Med tanke på de protester som har kantat projektet att bebygga Primusområdet kan det vara lite intressant att det är inte första gången den här delen av Lilla essingen genomgår stora förändringar...


Lite historisk tillbakablick på Lilla Essingen från första delen av 1900-talet.
Notera det sk. Primushusen som då dominerade den aktuella delen av Lilla Essingen. Där bodde arbetarna i Primus fabriken som tillverkade fotogenkök. Bilden längst ned visar hur Primushusen rivs 1963 i samband med Essingeleden som skulle skära igenom precis där.
Den andra fabriken på ön hette Lux. För oss framtida Stockholmare mest förknippad med lyxrestaurangen Lux i de fd fabrikslokalerna.


















fredag 13 januari 2017

Äntligen stadsliv på Torsgatan?

Kvarteret Sabbatsberg 22 byggdes 1979-80 men fastighetsägaren Afa Fastigheter vill riva de tidtypiska flerbostadshusen med ny stadsbebyggelse med slutna kvarter och enhetlig fasad mot Torsgatan. Att riva så pass "nya" hus motiveras med byggfusk i form av giftigt flytspakel och dålig ventilation. Detta orsakade högljudda protester från vissa boende i huset, men av allt att döma utan framgång. Enligt fastighetsägarens temasida så ska Stadsbyggnadsnämnden hantera ärendet under 2017. Kan väl förstå boendes oro för sin hemmiljö och ev. hyreshöjningar, men oaktat så är huset fult som stryk (iallafall ut mot Torsgränd). Ett klantigt byggt förortshus som förstör såväl stadsbild som den historiska parken den ligger bredvid.







Huset som ligger i kvarter Sabbatsberg 22 idag
Vi över Torsgatan från Barnhusbron













Vy från baksidan av huset vid Torsgränd

























Bonnier Fastigheter driver tillsammans med AFA Fastigheter och Stockholms stad nu vidare visionen för att få fram hur Torsgatan kan utvecklas på kort och lång sikt. Bilden är en inspirationsbild (november 2015) från detta utvecklingsarbete.

















Historisk tillbakablick
På den aktuella platsen låg en glasklocka som byggdes 1883 och rev först 1970. Även idag kan man spåra en oval sänkning i landskapet just där huset som man nu vill riva står.



Vy över Torsgatan och sabbatsbergsområdet sett från Kungsbron. Oklar datering men i början av 1900-talet.

En bilolycka i början av 1950-talet på Torsgatan, precis i höjd med gasklockan..
Gasklockan på 1960-talet