torsdag 2 februari 2017

Urban Escape del 4: Där körsbärsblommorna alltid blommar

Att besöka Brunkebergs torg har alltid varit en ledsam upplevelse. Det var här det gick riktigt galet med rivningarna och moderniseringen av City. Särskilt tragiskt blir det när man ser hur vackert och levande torget verkade vara före dagens monumentala byggnader med slutna fasader och obefintligt folkliv.

Torget ingår i Urban Escape-förnyelsen och det ska bli mycket spännande stt se om man lyckas återuppliva denna döda plats. Huvudåtgärden är att skapa två hotell av Swedbanks gamla kontor samt se till att Gallerian når hit upp med butikslokaler i bottenvåningen. Som synes på bilden dirigeras trafiken om och en större torgyta bildas som kommer få granitbeläggning. Gott så. Med restaurangutbud som attraherar trendkänsliga stockholmare så kommer torget helt säkert få ett helt nytt liv.

Men jag får ändå en känsla av att torget kommer uppfattas som konstruerat och artificiellt. Det kommer nog dels av att jag inte tror att det inte finns naturliga genomströmningar av folk där, dels för att jag direkt får en skeptisk inställning när jag ser blommande körsbärsträd och sena sommarkvällar på renderingar. De har en förmåga att dyka upp när arkitekter vill få något att framstå som vackert och inbjudande, men som egentligen kommer vara deprimerande grått och fult en regnig novemberkväll.

Så vad tror vi om bilderna på nya Brunkebergstorg nedan. Har man sminkat grisen med körbärsblommefärgat läppstift?

Swedbanks gamla huvudkontor kommer inrymma hotellen "Hobo" och "At six"





Huset byggs på med tre våningar

Brunkebergs torg idag: går det att bli gråare och mera livlöst?
Tycker det nästan är jobbigt att se bilder från Brunkebergs torg från förr.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar