lördag 4 februari 2017

Grönt ljus för bussterminalen vid Slussen - framtid och dåtid




Förra torsdagen godkände så Stadsbyggnadsnämnden planerna för ny bussterminal i Katarinaberget vid Slussen. Som allt som rör Slussen har planerna föregåtts av vilda protester och diskussioner, som i stort gått ut på att man bygger en ren dödsfälla alternativt onödigt eftersom tunnelbana nu ändå ska byggas ut till Nacka-Värmdö. Jag litar på experterna bakom projektet och tycker att det aldrig kan bli för lite kollektivtrafik så jag tycker detta är en mycket positiv nyhet. Tycker detta är en smart och spännande sätt att utnyttja detta gigantiska utrymme som har sprängts ut under Katarinaberget.


Bergrummet började planeras under kalla krigets första år när Sverige började förbereda sig för effekterna av kärnvapenanfall. När det stod färdigt 1957 var det världens största atombombssäkra skyddsrum och Europas största parkeringshus. Anläggningen hade plats som skyddsrum för cirka 20 000 personer respektive som P-hus för 550 bilar.



Parkeringsgaraget med bensinstationen fram tills Slussenbygget började.




Jag har alltid haft en fascination kring dessa enorma anläggningar som byggdes runt om i Sverige. Det måste ha kostat enorma summor och drivs av en ganska deterministisk syn på hur vi skulle överleva ett kärnvapenkrig. Vet inte riktigt vad man tänkte sig att alla dessa människor som efter flera dagar av umbäranden nere i skyddsrummet skulle ta vägen och göra när de väl skulle ta sig upp igen. Vad skulle finnas kvar? Tanken att de skulle bygga upp Sverige och Stockholm igen?




Givetvis kunde man inte låta en sådan kostsam anläggning stå utan att göra någon sorts nytta fram till nästa eventuella krig. Eftersom detta sammanföll med bilismens framväxande betydelse för Sverige så passade ju perfekt för ett jättesgarage med tillhörande bensinmack. Fantastiskt praktiskt för familjen att sätta sig i sin Volvo eller Saab och köra in från ABC-förorten för lite helgshopping inne i stan! Detta utrymme får alltså representera både den enorma framtidstron som härskade på 50-60-talet samtidigt som skräcken för ett kärnvapenkrig fanns ständigt närvarande. Att det nu istället planeras bli en knutpunkt för kollektivtrafik är att bilismen guldålder definitivt är förbi.


Under 1950-talet fanns Sveriges första (och enda?) drive-in park i Slussengaraget





























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar