onsdag 30 november 2016

Krognytt: Eataly öppnar i Röda Kvarn

Som sagt, ni kunde läsa det här först och idag bekräftades nyheten: Eataly öppnar i Stockholm i Lydmars regi. Fantastiskt spännande att det kommer ligga på Bibliotekgatan i Röda Kvarns gamla salong.
Mitti.se Stockholm








Ja till ny Lidingöbro

Lidingö stad har tagit det historiskabeslutet att ersätta gamla Lidingöbron med en ny - Lilla Lidingöbro. Kan preliminärt vara klar 2021-2022.











söndag 27 november 2016

Krognytt: Kommer Eataly till Stockholm?

Eataly är en gigantisk mix av saluhall, restuarang, butik och cafe som gjort succe i sitt hemland Italien. Där finns de nu i 13 städer samt i USA och Asien. Företaget vill nu öppna fler ställen i Europa och kommer snart öppna i bland annat Munchen och på Illums i Köpenhamn. Som av en händelse (?) så har Lydmar precis registrerat bolaget "Eataly Stockholm". Mycket spännande att se om det blir något samt var Eataly kan tänkas öppna en saluhall (eller blir det bara en restaurang och butik?). Kom bara ihåg att det var här ni läste det först! :-)


Eataly.com

Allabolag.se














lördag 26 november 2016

Pirhuset i Södra Värtan

Arkitektfirman AIX:s förslag vann en internationell tävling om att utforma det sk. Pirhuset som kommer ligga framför nuvarande Hotel Ariadne i Södra värtahamnen. Förslaget ska nu utvecklas vidare. Det hoppas jag verkligen...

AIX
Fastighetsvärlden



torsdag 24 november 2016

Butiksnytt: Premiär för Nordens andra MAC Pro store

Ikväll invigs det amerikanska sminkmärket MAC sin andra flaggskeppsbutik i Norden som ligger mitt på Biblioteksgatan.

Se bilder från invigningen
Bibliotekstans Instagram

Butiksnytt: Nyinvigning av Stockholm Outlet i Barkarby



Stockholms enda riktiga outlet har fräschats upp samt expanderat med 17 butiker i en helt ny del. Invigning imorgon fredag den 25 november (som av en händelse direkt efter löning och under "Black friday...)


Läs mer
Stockholm Quality Outlet

Nytt höghus vid Bällstabron

Porten till Sundbyberg vid Bällstabron förstärks med ännu ett höghus. Ska heta "Parfymfabriken". Glamouröst namn på ett ganska anonymt och alldagligt höghus.


Läs mer
Fastighetstidningen

Butiksnytt: Ny leksaksbutik till Gallerian

Stor och Liten och senare BR Leksaker var en klassisk affär i Gallerian men har nu flyttat till Drottningatan vid Sergels Torg. Den lilla leksaksaffärskedjan (med den fula logotypen) "World of Toys" flyttar i stället in och öppnar den 28 november


www.worldoftoys.se

måndag 21 november 2016

Projekt att hålla koll på: Sturekvarteren





Sturekvarteren står inför en stor ombyggnad där hus byggs på, nya shoppingstråk, hotell och kontor med nya ingångar till inhomhusplaza och tunnelbana. Totalt växer Sturekvarteren från 65.000 kvm till 95.000 kvm.


Stadsbyggnadskontoret har krävt att vissa hus inte rivs och att några våningar sänks, annars så har projektet fått grönt ljus.


Trots detta har en rad kulturpersonligheter idag gått ut i SvD om att detta är lika stort ingrepp som rivningen av Klarakvarteren. Detta argument
används nu om alla förändringar som man inte vill ska genomföras. Det är lite av Vargen kommer! Själv har jag svårt att se hur denna jämförelse är relevant - ett hus och ett garage rivs i Sturekvarteren jämfört med flera hundra hus i klarakvarteren under 60-70-talen.


Fastighetsvärlden.se


Debattartikel i SvD


Se video om planerna för Sturekvarteren





13,8 miljoner besökare första året

Trots att olyckskorpar kraxade om att Stockholm inte klarar ännu ett stort köpcentrum så bevisar 13,8 miljoner besökare redan första året att Mall of Scandinavia i Solna är en succé.
Under 2017 kommer ca 10-15 nya butiker och varumärken etablera sig på MoS, vilket ska bli spännande att bevaka. Apple Store?

söndag 20 november 2016

lördag 19 november 2016

Kryssningspassagerare spenderar mer

Stockholm står sig som kryssningsdestination. 490 000 passagerare på 230 fartyg spenderade nästan en halv miljard i staden. Något mindre antal passagerare än förra året men högre inkomster för Stockholm.

Läs mer
Dagens Handel

tisdag 15 november 2016

Nerbantat Passagenhus vid Regeringsgatan

Den gamla 70-talskontoret som ligger i hörnet Regeringsgatan-Mäster Samuelsgatan rivs. fastighetsägaren Pembroke (som nyligen byggde Mästerhuset bredvid) vill bygga ett 14 våningar högt kontors- och bostadshus. Med vanlig Stockholmsk beslutsamhet så får de troligtvis sänka byggnaden med tre våningar.


DN
Fastighetsvärlden















söndag 13 november 2016

Projekt att hålla koll på: Södra Skanstull

Söder och Söder om söder kommer närmare varandra. Det lågutnyttjade området nedanför ringvägen och mot vattnet bredvid Skanstullsbron ska bli en ny stadsdel om politikerna får igenom sitt förslag

Läs mer
Stockholm stad


Fingervisning om problem som kommer dyka upp.
DN



Projekt att hålla koll på: Tellus Towers

Från en skyskrapa till två och lite längre bort från motorvägen. Ska bli spännande att följa plan- och samrådsprocessen för vad som kan bli Norra Europas högsta bostadshus. Stockholm har ju en tendens att kapa sina hus till 120 meter så att alla och ingen blir nöjda.

Läs mer
Stockholm stad
Wikipedia
Fastighetsvärlden
SSM (byggherre)






fredag 11 november 2016

Kapitalismens fel att förorter inte fungerar?

Läs bra debattreplik om hur modernismens stadsplaneringsideal gör det svårt för förorter att få samma blomstrande stadsliv som innerstaden.

Nomineringar till årets Yimby-pris


Läs mer på yimby.se

Bioskylten i Vällingby vann pris

För sjätte året i rad koras Ljusaste Skylten genom omröstning arrangerad av Stockholms Stadsmuseum. Åter igen blir en klassisk skylt från 50-talet vinnare. Inget fel på det, men görs det inga fina samtida skyltar?

Stadsutveckling: Nya t-banestationer

Stadsutveckling: Nya t-banestationer: FUT  (Förvaltning för utbyggd tunnelbana) presenterar de nya t-banestationerna. Samråd påbörjades 9 november! Station Sofia, ...



onsdag 9 november 2016

Snart byggstart för Råsundas nya kvarter

Just nu byggs kontorshusen närmast leden och Solna centrum, men inom kort påbörjas bygget av kvarteren där Råsundastadion låg. 

Utformningen av husen är fortfarande inte fastställd, men i Mitti.se kan man se olika förslag.

tisdag 8 november 2016

Celine i Biblioteksstan har öppnat

Biblioteksstan fortsätter att locka välkända högstatusmärken. I dagarna öppnar så deras första Skandinaviska butik på mäster Samuelsgatan 5.








Artikel om Celine i Fastighetsvärlden

Solnas nya simhall

Spännande hus som även ska innehålla Solnas nya simhall med 4 bassänger. Ska ligga i korsningen Kolonnvägen och Gustav III-boulevard. Beräknas klart 2019






Läs mer i Mitti.se/solna

måndag 7 november 2016

söndag 6 november 2016

Snart dags att riva KMPG-huset vid Tegelbacken


Det har länge funnits planer att riva KMPG-huset vid Tegelbacken, men nu börjar det bli aktuellt. plansamråd har startat. Inteessant att nya huset blir bredare och något högre.

fredag 4 november 2016

Orangeriet - halvny del av Kungens Kurva



Området bakom Heron City har konceptualiserats och fått ett romantiskt namn.

Rolls Royce öppnat Skandinaviens första showroom vid Stureplan



Citybanan invigs i juli 2017

Amerikansk passkontroll till Arlanda


Snart kan man gå igenom tull och passkontroll på F-piren på Arlanda. Viktigt för att Stockholm ska kunna attrahera fler linjer och direktflyg.